Google ska dra en kabel i Stilla havet

Google drar kabel i Stilla havet

Tillsammans med fem telekombolag i Asien har Google kommit överens om att starta ett projekt som innebär att man utvecklar och driver ett kabelnätverk i Stilla havet som binder ihop Japan med USA, rapporterar Expressen. Detta projekt beräknas kosta drygt 2 miljarder svenska kronor. Målet med nätverket är bland annat att förstärka kapaciteten från Japan till närliggande länder. Detta nätverk kommer ha en kapacitet på 60 terabyte per sekund vilket möjliggör att man enkelt kan koppla ihop det med länder som ligger nära Japan. Förutom Google så ingår bland annat China Mobile och China Telecom i projektet. Kabeln kommer att dras från stora hub:ar på den amerikanska västkusten till Chikura och Shima i Japan. På BBC kan du läsa mer om detta kabelprojekt.

Det blir intressant att se vem som vinner upphandlingen om att leverera kabeln. Kanske blir det Miltronic Sweden, som är verksamma inom marinkabel- och offshorekabel-fältet. Förutom marinkablar erbjuder även Miltronic tjänster och produkter inom kabelmärkning. Du kan läsa mer om Miltronics tjänster inom kabelmärkning här.

Detta är ett tydligt tecken på den starka ställning som Google har skapat sig. Man går in och bygger infrastruktur som korsar land, vatten och statsgränser. Är detta en försmak av framtiden? Kommer Google inom kort, efter att detta projekt har slutförts, bli sugna på att bygga en ny marinkabel? Denna gång mellan USA och Europa?